Vetsmoto=slechts motorrijden tussen 2 terrasjes door Serieus gas geven en tafelen Vets
 

Bij Kuiper

N 50°82'842 - W 4°19'723
of gewoonweg bij Kuiper !

Wanneer men bovenstaande coördinaten in een GPS-machientje inbrengt zal dit je met het grootste gemak vlekkeloos naar het "rusten van den berg" brengen. Handig toch !

Café ‘De Rustberg' feitelijk.... of in de Pajotse volksmond 'Bij Kuiper' in Schepdaal.

De kroeg wordt dus inderdaad reeds meer dan honderd jaar uitgebaat door vier generaties van éénzelfde bloedlijn, nl. de 'Janssens-clan'.
Boze tongen beweren dat de huidige uitbater nog steeds diezelfde is van 1906.
Insiders weten echter dat dit natuurlijk helemaal onwaar is maar denken dat de vaak verwarde, ongeschoren, ongekamde en flegmatieke flair van de dienstdoende "garçon" op zijn wollen slazjen hem die honderdjarige indruk opspijkert.

De Vetsmotards hebben er hun thuisbasis of HQ. Anderen hebben er dan weer een tweede thuis gevonden. Iedereen weet dat men er zeker, in alle stilte, volkomen onbekommerd volks kan genieten van een koffie, soep, Leffe, Duvel, Porto of gehaktballetje. Keuze zat !!
Op vrijdagnamiddag al, treft men er vaak luidruchtige oppositieleiders aan of gaat het boerenparlement er op zaterdagnamiddag hevig tekeer.

Menig welgeplande staatsgrepen kregen bij Kuiper duidelijk gestalte maar werden nooit echt verwezenlijkt vanwege een chronisch gebrek aan degelijke zelfmoordkandidaten. Alhoewel, iedere herberg heeft wel bezoekers die zichzelf opblazen maar nooit veroorzaakt de theatrale scène enige (onoverkomelijke) schade.
Later op diezelfde zaterdagnamiddag ziet men er de jongere militanten toestromen die even polshoogte komen nemen van de genomen beslissingen, de nakende stakingen en wat er nu uiteindelijk toch met Fortis moet gebeuren.
De ouderen zijn de bibliotheek van de herberg en de youngsters........ die proberen met gefronst voorhoofd, de straffe verhalen te lezen.

De respectievelijke functie van de herberg kent zo een paar onafgesproken tijdstippen.
De multiculturele sfeer (er worden ook vreemde talen gesproken) van het café hangt ontegensprekelijk tezamen met de stamgasten die er vertoeven. De toevalligheid van de aanwezigen bepaalt er de stemming.
"Bij Kuiper herbergt meerdere verenigingen omdat de leden er zich trouwens allemaal thuisvoelen: zo is er de fanfare, de spaarkas, de wielerterroristen, zelfs een éénmansvereniging "Baumklettern", het koor, de toneelvereniging, de kaarters en zelfs panelleden van de zevende dag genieten vaak van het zonneterras met zuidelijk uitzicht op de groene Pedevallei. 

Deze bekende herberg heeft tevens een efficiciënt informatienetwerk beschikbaar voor de klanten. Wifi, on-line TV, radioberichten, nationale en plaatselijke kranten kunnen er gratis geraadpleegd worden. Ook (toog)sprekers brengen onontbeerlijke informatie ter ore.
"Kuiper" beschikt tevens over een ruime conferentiezaal en stelt deze open voor de lokale verenigingen waar hun respectievelijke verhitte en soms nutteloze meetings  kunnen plaatsvinden.
Bij Kuiper moet men er als gast niet teveel 'chi-chi en cha-cha', zoals men dat uitspreekt in het Pajots, verkopen. Trouwens, men wordt er wel snel terecht gewezen door potige beren met handen als een troefelschoppen?

Maar dat de rebellie van de opstandige clans er geen bombastische vormen aanneemt is enkel en alleen te danken aan de  ijzeren hand van de "vrouw des huizes".  In schril contrast met haar "garçon" weet zij haar cliënteel wel te leiden. Logisch, haar "garçon" in kwestie is zelf een beetje terrorist.
Jeannine runt haar sociaal platform met zo'n groot gemak en kent alle pappenheimers door en door. Zij is er voor de meeste van haar gasten de lieve tante die zich bekommert om hun veiligheid en welzijn. 

Tja....bij Guy en Jeannine van Kuiper is het glas gespoeld in het helderste water, ... het is daar een heel goed café, tout court

 

 

We pennentrekten op een lachse en speelse manier onze thuisbasis. Weet dus dat dit verhaal werd neergeschreven met een ironische knipoog naar de soms guitige realiteit van een volksbestaan en dat tussen de regels lezen soms wel aangewezen is.

Alle overeenkomstigheden met eventueel bestaande personen zijn dus louter toeval.

 

 
Met de wielen van....En het geld van
Segers Outdoor Creations

Printen | Back   Copyright
   
BYS - By Your Site -